Impressie & instructie

De werking, dit is het geheim…

Met aan basis twee wetenschappelijke inzichten

 

*géén overdadig zuurstof contact bij het inschenken

 Bij normaal wijnschenken zuigt de dunne schenkstraal zich met de val in het glas onnodig veel

zuurstof op.  Er ontstaat een zichtbaar kleurverlies (teveel oxidatie) met een nadelig gevolg voor  geur en smaak.  Start met het fiberglaasje op de bodem van glas. Door bij het inschenken het fiberglaasje altijd onder de vloeistoflijn te houden  is er 100% geen  zuurstofcontact (overdracht is vloeistof in vloeistof). Eenmaal in het glas kan de wijn rustige en heerlijk ademen d.m.v. uitsluitend oppervlakte-contact.

 

* behoud van de natuurlijke koolzuur in de wijn, d.m.v. géén ‘plof’ val in het glas

Iedere wijn (wit, rood en rosé) bezit van nature een zeer kleine hoeveelheid koolzuur, je ziet of proeft het meestal niet maar het is wel. Het behoudt hiervan is van belang zorgt voor meer smaakbeleving. Aan de universiteit van Reims ontdekte men dat het rustig en schuin inschenken van Champagne

(de wijze van een biertje) voor meer geur en smaak zorgt, koolzuurmoleculen en smaakmoleculen zijn aan namelijk elkaar gekoppeld. Behoudt van koolzuur is behoud smaak, wij ontdekte dat dit ook opgaat bij alle stille wijnen, welke ook van nature minimale koolzuur bezitten, en dus van groot belang is voor de uiteindelijke smaak. Bij gebruik van de wijnschenker is het fiberstaafje altijd onder de vloeistoflijn Start met fiberstaafje op de bodem van het glas. Zo vult het glas zich ‘’vloeistof in vloeistof’’ en is een rustige gesloten overdracht/schenken van de wijn,  géén ‘plof’  in het glas.

Veel meer  smaak mede door behoudt van koolzuur . Bron Universiteit Reims. G.Ligier Bel Air.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/champagne-moet-je-schenken-als-bier/

 

VOORDELEN

*Wijnkennis niet nodig, een cadeau voor jezelf en vrienden

*Nieuw, handig en betaalbaar, een levenlang plezier

*Méér, geur, smaak en een duidelijk langere afdronk

*Wijnen smaken zachter en meer  finesse, proef minder agressieve zuren

*Intensere en diepere smaken ‘van origine’ van druif en vinificatie komen naar voren

*Bij rode, witte, rosé,  wijnen (niet bij champagnewijnen)

*Een metamorfose  bij ook alle alcoholvrije wijnen

*Werkt bij alle soorten wijnen wereldwijd, jong en oud

*Werkt van AH wijn tot met duurste Bordeaux en Amarones

*De oplossing voor schenken open wijnen, na 1,2 of 3 …dagen, veel minder groot verval.

*Kwaliteit in het glas blijft tot de laatste slok meer constant, ongeacht walsen

*werkt ook voor Buitenlands gedistilleerd, whisky, sherry e.d zachter,intenser, minder branderig

its fles gelijk is aan vorm/inhoud wijnfles

Slecht één nadeel

*inschenken van een glas wijn duurt met de wijnschenker 10-12 seconden, en bij

traditioneel inschenken is de schenktijd  4-5 seconden.

Wijnschenker voor meer smaak bij wit, rood en rose wereldwijd (jonge en oude)

Twee wetenschappelijke principes A géén overmatig zuurstof vermenging, B  behoud koolzuur, van nature in elke wijn

(minimaal) aanwezig. Beide zorgen voor meer kleur,geur,smaak, afdronk en beleving van “sensational flavours”

 

1 Plaats fiberstaafje op schenker            2 Plaats schenker op wijnfles, goed aandrukken

*De wijn verlaat fles via fleshals en kop van de wijnschenker (niet via pin)

*De stalen pin heeft via een onzichtaar gaatje in hals schenker verbinding met de luchtbel (bodem fles)

 

3 GLAS SCHUIN HOUDEN IS MAKKELIJK of breng het de fiberglaasje van de schenker in één beweging naar de

bodem van het glas (staand) zonder een scheutje te morsen  Het uiteinde van de pin bevindt zich vanzelf in de luchtbel

(deze heeft zich verplaats van fleshals boven naar  bodem v/d fles). Als de stalen pin niet in de luchtbel zit is er vacuüm

en komt er niks uit de fles**

Vul het glas ‘vloeistof in vloeistof’ start MET FIBERGLAASJE  net boven de  bodem van glas en beweeg mee net onder      de vloeistofspiegel (wijn) tijdens vullen. *Stoppen met schenken, laat eerst de fles kantelen, dan geen morsen.

-Maak géén beweging omhoog, dan is er wel een nasliert, dit is nadelig voor smaak

SCHOONMAKEN Verwijder fiberglaasje en spoelen onder kraan, NIET IN VAATWASSER.  Plaats na het spoelen

het fiberglaasje er weer op de schenker plaatsen, leg weg binnen handbereik.

**LET OP: Heel soms komt het voor dat de luchtbel in tegenoverliggende positie zit, er komt door ‘vacuüm’ geen wijn uit de fles (stopt) OPLOSSING: Beweeg de fles meer recht boven het glas, de luchtbel verplaatst zich naar de goede kant, of haal zo nodig eerst een klein scheutje uit de fles.  VERRAS JEZELF EN VRIENDEN proef originele smaken van

druif en vinificatie als nooit eerder. Te mooi om waar te zijn? Ontdek het verschil met en zonder schenker “blind”